Παρακαλώ Περιμένετε

ESD

Eνδοσκοπική Υποβλεννογόνια διατομή
ή
Εndoscopic Submucosal Dissection

Η ESD (Endoscopic Submucosal Dissection), χαρακτηρίζεται από υποβλεννογόνια διατομή βλεννογονικού καρκίνου, έχει το πλεονέκτημα της ‘en bloc’ αφαίρεσης του νεοπλάσματος χωρίς εγχείρηση, δηλαδή ολική αφαίρεση σε ένα κομμάτι επί υγιών ιστών περιφερικά και όχι τμηματική αφαίρεση σε πολλά κομμάτια, και αποτελεί τη θεραπεία εκλογής για τον πρώιμο γαστρεντερικό καρκίνο.

Η τεχνική της ενδοσκοπικής υποβλενογόνιας (en bloc) εκτομής (ESD) έχει εφαρμογή τόσο στον οισοφάγο όσο στον στόμαχο και στο παχύ έντερο. Η έγκαιρη διάγνωση του γαστρεντερικού καρκίνου σε πρώιμο, ασυμπτωματικό αλλά ιάσιμο στάδιο, είναι το κλειδί για την ριζική θεραπεία και ίαση με τη μέθοδο του ESD.

H έγκαιρη και ακριβής αναγνώριση του πρώιμου γαστρεντερικού καρκίνου απαιτεί δύσκολη εξειδίκευση και γνώση των γιαπωνέζικων τεχνικών και ταξινομήσεων, γιατί δυστυχώς σε πρώιμα στάδια ο γαστρεντερικός καρκίνος μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα ως καλοήθης διάβρωση ή εξέλκωση και να ξεφύγει εύκολα, ακόμα και από έμπειρους ενδοσκόπους, λόγω των γνωστών αδυναμιών που παρουσιάζει η παλαιότερη φτωχή ενδοσκοπική πρακτική της ενδοσκόπησης με λευκό φώς.

Ο Ιατρός κ. Νίκος Ελευθεριάδης εφαρμόζει με επιτυχία σε επίπεδο καθημερινής ρουτίνας το λεγόμενο “Γιαπωνέζικο Μάτι”, δηλαδή την ενδοσκοπική υπό άμεση όραση αναγνώριση και ακολούθως αξιολόγηση και ταξινόμηση των επιπολείς γαστρεντερικών βλεννογονικών βλαβών, τον πρώιμο, δυνητικά ιάσιμο, γαστρεντερικό καρκίνο.

Με την ελάχιστα αυτή επεμβατική, ενδοσκοπική μέθοδο, ο κ. Νίκος Ελευθεριάδης είναι δυνατόν να προσδιορίσει όχι μόνο την έκταση της βλάβης, αλλά να κάνει πρόβλεψη για τον πιθανό τύπο διαφοροποίησης, το βαθμό της υποβλεννογόνιας διήθησης, καθώς και την πιθανότητα μεταστάσεων, χωρίς την ανάγκη λήψης βιοψιών. Οι βιοψίες πραγματοποιούνται φυσικά προς επιβεβαίωση της ενδοσκοπικής διάγνωσης.Ως αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών, ο Ιατρός κ. Νίκος Ελευθεριάδης, έχει επιτυχώς διενεργήσει τις πρώτες ΙΑΣΙΜΕΣ επεμβάσεις ESD (Endoscopic Submucosal Dissection) στη Θεσσαλονίκη, σε ασθενείς του Ιατρείου του, στους οποίους διέγνωσε καταρχάς και αφαίρεσε κατόπιν σε δεύτερο χρόνο *en bloc* με τη μέθοδο ESD, πρώιμα γαστρικά καρκινώματα και προχωρημένα αδενώματα του παχέος εντέρου, τα αποτελέσματα των οποίων και έχει δημοσιεύσει.

Τέλος ο Ιατρός κ. Νίκος Ελευθεριάδης είναι αναγνωρισμένο μέλος της διεθνούς πρωτοποριακής ομάδας μεγεθυντικής ενδοσκόπησης (magnification endoscopy) και ΕSD και συμμετέχει ενεργά, ως ομιλητής επι σειρά ετών σε επιστημονικά συνέδρια σχετικά με την διάγνωση και θεραπεία του πρώιμου γαστρεντερικού καρκίνου:

  • 3rd Magnification Conference, UEGW 2012 Amsterdam
  • 4th Magnification Conference, DDW 2013 Orlando (Presentation: Endocytoscopy & Barrett Esophagus)
  • 5th Magnification Conference, 21st UEGW Berlin
  • 6th Magnification Conference, DDW 2014 Chicago (Presentation: NBI After Acetic Acid Spray and Early Gastric Cancer, Present of a New Classification for Early Gastric Cancer)
  • 7th Magnification Conference, 22nd UEGW Vienna 2014 (presentation: ‘0-IIb’ Early Gastric Cancer.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ
Ειδικός Eπεμβατικός Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος
Ειδικός Επεμβατικός στην Ενδοσκοπική Μυοτομή- Μέθοδο ΠΟΕΜ,
(POEM) για την Αχαλασία οισοφάγου
Επιστημονικός Συνεργάτης Digestive Disease Center,
Showa University, Koto-Toyosu Tokyo, Japan
Διεύθυνση: Πολυτεχνείου 3, Τριανδρία, Θεσσαλονίκη ΤΚ 55337
Τηλέφωνα: (+30) 2311-283002 και (+30) 6977778832.
Email: nikolaseleftheriadis@gmail.com
Ο ιατρός κ. Νίκος Ελευθεριάδης πραγματοποιεί
επεμβατικές – θεραπευτικές ενδοσκοπήσεις
συμπεριλαμβανομένων POEM & ESD σε ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Είμαι δίπλα σας κάθε στιγμή για να βοηθήσω και να δώσω λύση στην "αxαλασία" με την ενδοσκοπική μυοτομή (ΠΟΕΜ), στην παλινδρόμηση (ΓΟΠ) και Barrett με την αντιπαλινδρομική βλεννογονεκτομή ΑRMS, σε πρώιμο γαστρεντερικό καρκίνωμα με ESD, σε Zenker με μυοτομή, σε νοσήματα από τα χοληφόρα με ERCP.

Social Media

© 2018 Achalasia. All rights reserved- Created and hosted by Multihosting