Παρακαλώ Περιμένετε

ΑΝΤΙΠΑΛΙΝΔΡΟΜΙΚΗ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΒΛΕΝΝΟΓΟΝΕΚΤΟΜΗ:
ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗΣ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗΣ & ΟΙΣΟΦAΓΟΥ BARRETT

Tι είναι η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) και τι ο οισοφάγος Barrett?

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμική νόσος (ΓΟΠΝ) είναι χρόνια νόσος του οισοφάγου, που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως κάψιμο στο στήθος, πόνο, ενώ μπορεί να εμφανιστεί βήχας ή βλάβες του βλεννογόνου, που προκαλούνται από παθολογική παλινδρόμηση γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο.
Η ΓΟΠΝ χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε έλκη του οισοφάγου, στενώσεις, αλλά και σε προκαρκινικές αλλοιώσεις όπως ο οισοφάγος Barrett. Περίπου 5% των ασθενών με ΓΟΠΝ έχουν οισοφάγο Barrett και από αυτούς 0.5% ανά έτος θα εμφανίσουν καρκίνο του οισοφάγου.

Ποιοι είναι οι συμβατικοί τρόποι αντιμετώπισης της ΓΟΠ και του οισοφάγου Barrett?

Φαρμακευτικές, ενδοσκοπικές και ανοιχτές ή λαπαροσκοπικές χειρουργικές μέθοδοι έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ΓΟΠΝ.
Η φαρμακευτική θεραπεία της ΓΟΠΝ είναι μακροχρόνια, δεν είναι πάντα αποτελεσματική, κουράζει τους ασθενείς, ενώ υπάρχει μικρός αλλά υπαρκτός κίνδυνος παρενεργειών, όπως οστεοπόρωση και αυτόματα κατάγματα και άλλες.
Επιπλέον, οι ασθενείς με ΓΟΠΝ και οισοφάγο Barrett, πλην της ανάγκης μακροχρόνιας λήψης φαρμάκων, που θεραπεύουν τα συμπτώματα, χωρίς όμως να εξαλείφουν τον οισοφάγο Barrett, πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή παρακολούθηση με γαστροσκοπήσεις και λήψη βιοψιών για την πρόληψη του κινδύνου εξέλιξης σε καρκίνο. Η χειρουργική αντιπαλινδρομική θολοπτύχωση κατά Nissen δεν θεραπεύει τον οισοφάγο Barrett και έτσι οι ασθενείς μετά την Nissen πρέπει να εξακολουθούν να βρίσκονται σε μακροχρόνια παρακολούθηση με γαστροσκοπήσεις για την πρόληψη εξέλιξης σε δυσπλασία και καρκίνο.
Η οριστική θεραπεία του οισοφάγου Βarrett είναι κατεξοχήν ενδοσκοπική, η οποία είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή για ίαση, ενώ ο καρκίνος του οισοφάγου λόγω Barrett, έχει εξαιρετικά δύσκολη αντιμετώπιση με επώδυνα, μεγάλα χειρουργεία (οισοφαγεκτομή) και συνήθως είναι ανίατος.

Ποιές είναι οι νεώτερες εξελίξεις στην οριστική ενδοσκοπική θεραπεία της ΓΟΠΝ και του οισοφάγου Barrett?

Η αντιπαλινδρομική βλεννογονεκτομή (ΑntiReflux MucoSectomy-ARMS), έχει πρόσφατα προταθεί ως ελάχιστα επεμβατική, ενδοσκοπική θεραπεία της παλινδρόμησης, με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Κατά τη μέθοδο αυτή, με την ίδια ακριβώς τεχνική που κάνουμε μια απλή αφαίρεση πολύποδα στομάχου, γίνεται ενδοσκοπική βλεννογονεκτομή της ΓΟΣ-<<βαλβίδας>>, ενώ συγχρόνως αφαιρείται και ο οισοφάγος Barrett εάν υπάρχει (δύο σε ένα). Έτσι δημιουργείται ένα τεχνητό έλκος, το οποίο καθώς επουλώνεται, δημιουργεί ουλή που κλείνει με φυσιολογικό τρόπο την βαλβίδα.
Την πρωτοποριακή αυτή καινοτόμο μέθοδο ARMS την εφαρμόζουμε σε επίπεδο ρουτίνας, στη διάρκεια μιας γαστροσκόπησης στο ενδοσκοπικό εργαστήριο υπό μέθη, με εξαιρετικά αποτελέσματα σε μακροχρόνια βάση (εικόνες 1,2).

Ποια τα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής θεραπείας της ΓΟΠΝ?

Η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος ARMS, σε αντίθεση με τα επώδυνα, υψηλού κόστους, ανοιχτά ή ακόμη και λαπαροσκοπικά χειρουργεία, γίνεται πλέον σαν μια απλή γαστροσκόπηση, αναίμακτα, ανώδυνα, χωρίς τομή, δεν απαιτεί νοσηλεία, έχει άμεση κινητοποίηση και ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα.
Επιπλέον σε ασθενείς με ΓΟΠΝ και οισοφάγο Barrett η μέθοδος ΑRMS όχι μόνο θεραπεύει οριστικά την παλινδρόμηση, αλλά συγχρόνως μπορεί να αφαιρέσει οριστικά ολόκληρο τον οισοφάγο Barrett, παρέχοντας πλήρες υλικό για ιστολογική εξέταση, που πρακτικά σημαίνει ότι ο ασθενής δεν χρειάζεται πλέον τακτική παρακολούθηση.

Εμπειρία από την εφαρμογή της αντιπαλινδρομικής βλεννογονεκτομής – ARMS στην Ελλάδα

Η κ. Ν. Ελευθεριάδης είναι ο πρώτος που έφερε και εφάρμοσε την αντιπαλινδρομική ενδοσκοπική βλεννογονεκτομή – μέθοδο ARMS στην Ελλάδα, ήδη από το 2015, την οποία και εφαρμόζει πλέον σε επίπεδο ρουτίνας, ενώ έχει στο ενεργητικό του δεκάδες διαδοχικές επιτυχείς επεμβάσεις αντιπαλινδρομικής βλεννογονεκτομής (ARMS), με εξαιρετικά αποτελέσματα σε μακροχρόνια βάση έως και 4 χρόνια παρακολούθησης.
Ο κ. Νίκος Ελευθεριάδης έχει να δείξει μόνο επιτυχίες, όχι μόνο σε απλές αλλά ακόμη και σε βαριές περιπτώσεις ΓΟΠΝ με ή χωρίς οισοφάγο Barrett και εξωοισοφαγικές εκδηλώσεις όπως άσθμα ή βήχα από παλινδρόμηση.

Προσωπικές περιπτώσεις ασθενών με παλινδρόμηση που υποβλήθηκαν στη μέθοδο ΑRMS από τον Ιατρό κ. Νίκο Ελευθεριάδη

Εικόνα 1. Α,Β) Ενδοσκοπική θεραπεία παλινδρόμησης και οισοφάγου Barrett. C, D) Τεχνητό έλκος στην ΓΕΣ, μετά το τέλος της επέμβασης ARMS.
Εικόνα 2Α-B. Ένα έτος μετά την επέμβαση ΑRMS παρατηρείται πλήρης επούλωση, χωρίς οισοφάγο Βarrett και καλό κλείσιμο της ΓΕΣ. Η ασθενής είναι τελείως φυσιολογική, χωρίς κανένα σύμπτωμα και δεν λαμβάνει φάρμακα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ
Ειδικός Eπεμβατικός Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος
Ειδικός Επεμβατικός στην Ενδοσκοπική Μυοτομή- Μέθοδο ΠΟΕΜ,
(POEM) για την Αχαλασία οισοφάγου
Επιστημονικός Συνεργάτης Digestive Disease Center,
Showa University, Koto-Toyosu Tokyo, Japan
Διεύθυνση: Πολυτεχνείου 3, Τριανδρία, Θεσσαλονίκη ΤΚ 55337
Τηλέφωνα: (+30) 2311-283002 και (+30) 6977778832.
Email: nikolaseleftheriadis@gmail.com
Ο ιατρός κ. Νίκος Ελευθεριάδης πραγματοποιεί
επεμβατικές – θεραπευτικές ενδοσκοπήσεις
συμπεριλαμβανομένων POEM & ESD σε ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Είμαι δίπλα σας κάθε στιγμή για να βοηθήσω και να δώσω λύση στην "αxαλασία" με την ενδοσκοπική μυοτομή (ΠΟΕΜ), στην παλινδρόμηση (ΓΟΠ) και Barrett με την αντιπαλινδρομική βλεννογονεκτομή ΑRMS, σε πρώιμο γαστρεντερικό καρκίνωμα με ESD, σε Zenker με μυοτομή, σε νοσήματα από τα χοληφόρα με ERCP.

Social Media

© 2018 Achalasia. All rights reserved- Created and hosted by Multihosting