Please wait
Η πλέον σύγχρονη, οριστική, θεραπεία για την αχαλασία οισοφάγου, χωρίς τομή, ανώδυνη, αναίμακτη, με βραχύ χρόνο νοσηλείας και ταχεία ανάρρωση, που δίνει μακροχρόνια λύση σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις και σε όλα τα στάδια της αχαλασίας είναι η ενδοσκοπική μυοτομή- μέθοδος ΠΟΕΜ (POEM).
Η ενδοσκοπική μυοτομή-μέθοδος ΠΟΕΜ πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια μιας απλής γαστροσκόπησης, οι ασθενείς κινητοποιούνται και σιτίζονται αυθημερόν και επανέρχονται σε όλες τις δραστηριότητές τους άμεσα, εντός ολίγων ημερών μετά την επέμβαση.
Επιπλέον με την ενδοσκοπική μυοτομή-μέθοδο ΠΟΕΜ επιτυγχάνεται μεγάλου μήκους μυοτομή, ενώ δεν απαιτείται αντιπαλινδρομική επέμβαση. Ανάλογου μήκους μυοτομή είναι αδύνατη με οποιαδήποτε άλλη από τις παλαιότερες μεθόδους.
Τα φάρμακα που υπάρχουν για την αχαλασία (ανταγωνιστές διαύλων ασβεστίου, νιτρώδη, ευκινητικά) ουσιαστικά δεν βοηθούν, παρά μόνο ελάχιστα, στα πολύ αρχικά στάδια.
Αλλες, παλιές θεραπείες, είναι η ενδοσκοπική διαστολή με μπαλόνι, η έγχυση αλλαντικής τοξίνης (Βotox) στον KEΣ με στόχο τη χαλάρωσή του και η χειρουργική μυοτομή κατά Heller από το 1913, οι οποίες όμως έχουν πολλές αποτυχίες, υποτροπές και σοβαρές επιπλοκές και ουσιαστικά έχουν αντικατασταθεί πλέον από τη νεότερη ενδοσκοπική μυοτομή, μέθοδο ΠΟΕΜ (POEM).
Σε αντίθεση με την ενδοσκοπική μυοτομή-μεθοδο ΠΟΕΜ που έχει μόνιμο αποτέλεσμα, η διαστολή με μπαλόνι, ενώ αρχικά έχει κάποιο προσωρινό αποτέλεσμα, συνήθως σε ήπιες, ελαφρές περιπτώσεις αχαλασίας, τα συμπτώματα θα επανέλθουν σε άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα και με σοβαρότερη μορφή, όπου δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών.
Η χειρουργική ή λαπαροσκοπική μυοτομή κατά Heller (1913), που είναι γνωστή εδώ και πάνω από 100 έτη, είναι ένα αρκετά επεμβατικό χειρουργείο με πολλές επιπλοκές.
Σε αντίθεση με την ενδοσκοπική μυοτομή-μέθοδο ΠΟΕΜ, η χειρουργική ή λαπαροσκοπική μυοτομή κατά Heller, επιτυγχάνει μικρού μήκους μυοτομή, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι επαρκής για να λύσει το πρόβλημα της αχαλασίας.
Επιπλέον, σε αντίθεση με την μέθοδο ΠΟΕΜ, η χειρουργική μυοτομή κατά Heller δεν ενδείκνυται σε άλλες διαταραχές κινητικότητας του οισοφάγου, όπως ο διάχυτος οισοφαγικός σπασμός, οισοφάγος καρυοθραύστης, οισοφάγος κομπρεσέρ, αταξινόμητες αχαλασίες κλπ, όπου πάσχει όλος ο μύς του οισοφάγου σε όλο το μήκος του.
Η χειρουργική μυοτομή κατά Ηeller απαιτεί πάντα αντιπαλινδρομική επέμβαση, σε αντίθεση με την ενδοσκοπική μυοτομή-μέθοδο ΠΟΕΜ, που δεν απαιτεί αντιπαλινδρομική επέμβαση, επειδή η πρόσβαση είναι εκ των έσω.
Συμπερασματικά, η χειρουργική ή λαπαροσκοπική μυοτομή κατά Heller, τόσο από άποψη παλαιότητας όσο και από άποψη επικινδυνότητας είναι απαγορευτικές και σήμερα έχουν πλέον αντικατασταθεί από την νεώτερη, ελάχιστα επεμβατική, χωρίς τομή ενδοσκοπική μυοτομή-μέθοδο ΠΟΕΜ (POEM).
Η διάγνωση δεν είναι πάντα εύκολη και μπορεί να καθυστερήσει ακόμη και για έτη, επειδή τα συμπτώματα στην αρχή είναι ήπια. Οι ασθενείς αρχίζουν να συμβουλεύονται διάφορους γιατρούς και ακόμη και οι ειδικοί μπορεί να μην υποψιαστούν την αχαλασία, για να ζητήσουν τις κατάλληλες εξετάσεις, που είναι καταρχάς η γαστροσκόπηση και στη συνέχεια η ακτινογραφία και τέλος η μανομετρία οισοφάγου.
Η γαστροσκόπηση είναι σημαντικότατη εξέταση και πρέπει να γίνεται πρώτη, για να αποκλιστεί άλλη οργανική νόσος, όπως ο καρκίνος του οισοφάγου (ψευδο-αχαλασία).
Το βαριούχο γεύμα (οισοφαγογράφημα ή ακτινογραφία οισοφάγου) μπορεί να συνδράμει στην δυναμική εκτίμηση του οισοφάγου. Η ακτινογραφία οισοφάγου γίνεται σε όλα τα νοσοκομεία και είναι πολύ καλή εξέταση να γίνει η διάγνωση της αχαλασίας και πρέπει πάντα να ζητάται μετά από γαστροσκόπηση σε ασθενείς με δυσκαταποσία.
Τέλος, η διάγνωση της αχαλασίας, εφόσον την υποπτευθεί ο γιατρός, τεκμηριώνεται με τη μανομετρία οισοφάγου, η οποία μετράει τις πιέσεις τόσο στο σώμα του οισοφάγου, όσο και στην περιοχή του ΚΕΣ, με ένα λεπτο σωλήνα που περνάει από τη μύτη στον στόμαχο και έχει ευαίσθητους πιεσοϋποδοχείς. Η μανομετρία οισοφάγου γίνεται μόνο σε ορισμένα κέντρα, όπου πρέπει να παραπεμφθεί ο ασθενής με υποψία αχαλασίας.
Η νεώτερη, υψηλής ευκρίνειας τοπογραφική μανομετρία (HRTM), που είναι πλέον διαδεδομένη και στην Ελλάδα, αποτελεί την εξέταση 1ης εκλογής για την οριστική διάγνωση και σταδιοποίηση της αχαλασίας σε τρείς τύπους, και θα πρέπει να προτιμάται της κλασσικής μανομετρίας. Η HRTM είναι ευκολότερη, συντομότερη και πιο ακριβής διαγνωστική μέθοδος όχι μόνο για την τεκμηρίωση της διάγνωσης της αχαλασίας, αλλά κυρίως για την σταδιοποίηση και ταξινόμηση της κάθε μεμονωμένης περίπτωσης, που βάζει τελικά και την ένδειξη της ακριβούς εξατομικευμένης θεραπείας, δηλαδή του μήκους της απαιτούμενης μυοτομής κατά περίπτωση. Η καλή μελέτη των ασθενών με αχαλασία και άλλες διαταραχές κινητικότητας του οισοφάγου εγγυάται την ποιότητα στο αποτέλεσμα της θεραπείας.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ
Ειδικός Eπεμβατικός Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος
Ειδικός Επεμβατικός στην Ενδοσκοπική Μυοτομή- Μέθοδο ΠΟΕΜ,
(POEM) για την Αχαλασία οισοφάγου
Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Αχαλασίας και για άλλες
Διαταραχές Kινητικότητας του Oισοφάγου (Ε.Ε.Μ.Α.Α.Δ.Κ.Ο)
Επιστημονικός Συνεργάτης Digestive Disease Center,
Showa University, Koto-Toyosu Tokyo, Japan
Διεύθυνση: Πολυτεχνείου 3, Τριανδρία, Θεσσαλονίκη ΤΚ 55337
Τηλέφωνα: (+30) 2311-283002, (+30) 212-1057990 και (+30) 6977778832.
Email: nikolaseleftheriadis@gmail.com
Ο ιατρός κ. Νίκος Ελευθεριάδης πραγματοποιεί επεμβατικές – θεραπευτικές ενδοσκοπήσεις συμπεριλαμβανομένων POEM & ESD σε κλινικές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης.